efimerida
e-dikaiologitika2
tourismos
erga
Back Βρίσκεστε εδώ: Δήμος Παγγαίου - Επίσημος Διαδικτυακός Τόπος ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Φρίξος Παπαχρηστίδης: Ο μεγάλος ευεργέτης της Ελευθερούπολης

Φρίξος Παπαχρηστίδης: Ο μεγάλος ευεργέτης της Ελευθερούπολης!

Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη (Πράβι), ενώ ο πατέρας του, Βασίλειος Παπαχρηστίδης, ήταν ένας μεγάλος καπνέμπορος, καταγόμενος από το Κουκούλι της Ηπείρου.  Ο Φρίξος , μαθήτευσε στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης, ενώ Γυμνάσιο και Λύκειο,τελείωσε σε κολλέγιο της Θεσσαλονίκης .

 
 Στην συνέχεια αποφοίτησε από την εμπορική σχολή του Βόλου. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σπούδασε Νομική στην Λωζάννη. Αρχικά ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο όμως , το έτος  1933, έφυγε για το Μόντρεαλ του Καναδά . Το έτος 1934, παντρεύτηκε την Καναδέζα, Μαριέττα Βαχόν και μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά (τρία κορίτσια και ένααγόρι).


Στον Καναδά, ξεκίνησε ως έμπορος γραμματοσήμων. Ήταν μέγας φιλοτελιστής. Παράλληλα, ασχολούνταν και με την επιχείρηση του πεθερού του, ο οποίος είχε βιοτεχνία κουφωμάτων. Τα έτη  1943 και 1944,  εισέρχεται, στον χώρο της ναυτιλίας. Ίδρυσε την πρώτη του ναυτιλιακή εταιρία και αγόρασε εννέα  καράβια, (ποταμόπλοια μεταφοράς ξηρού φορτίου εντός του Καναδά). Ένα από αυτά το ονόμασε “Καβάλα”, μη ξεχνώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως και  το 1958, που «έκτισε» το πρώτο του δεξαμενόπλοιο και το ονόμασε «Ελευθερούπολις». Ήταν ένα πολύ σύγχρονο για την εποχή του καράβι, χωρητικότητας 20.000 κόρων, το μεγαλύτερο στον Καναδά . Μέχρι το 1970 κατάφερε να δημιουργήσει  ένα στόλο τριάντα  περίπου καραβιών. Σε πολλά από αυτά, ως γνήσιος ευπατρίδης, έδωσε ελληνικά ονόματα. Ξεχωρίζουν και χρήζουν ενδιαφέροντος για τον τόπο μας: το «Αμβρόσιος» έτους 1974, ένα γκαζάδικο (μεταφοράς αερίου), χωρητικότητας 50.000 τόνων, το οποίο μάλιστα εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ.κ. Αμβρόσιο, ένα ακόμη υπερσύγχρονο δεξαμενόπλοιο, με το όνομα  «Ελευθερούπολις»,  281.000 κόρων, έτους 1974 και ένα καράβι μεταφοράς ξηρού φορτίου με την ονομασία «Φίλιπποι».


 Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης διακρίνονταν για την μεγάλη του αγάπη  προς   την γενέτειρά του και  για τον λόγο αυτό ξεκίνησε  πολύ νωρίς  να κάνει δωρεές, καθοδηγούμενος , αναφορικά με τις ανάγκες της πόλης, από τους εδώ συνεργάτες του: τον  Μητροπολίτη Αμβρόσιο, τον Δήμαρχο Δήμο Δημάδη και τον πρώην  Διευθυντή του Παπαχρηστίδειου μαιευτηρίου, Παναγιώτη Δραγανίδη. 

 
Βοήθησε πολύ κόσμο  προσφέροντας εργασία  στα καράβια και στις επιχειρήσεις του. Με χρήματα τα οποία έστελνε σε φτωχές οικογένειες της πόλης μας, κατάφεραν πολλά παιδιά να πραγματοποιήσουν το όμειρό τους και να σπουδάσουν.  Σημειώνεται, ότι  στο Μόντρεαλ του Καναδά , υπάρχει στο Πανεπιστήμιο McGill , έδρα Νεοελληνικών Σπουδών ,με το όνομα «Φρίξος Παπαχρηστίδης» η οποία χρηματοδοτείται ακόμη και σήμερα από τους απογόνους του Φρίξου.


Χρηματοδότησε την ανέγερση των χαρακτηριστικών για την πόλη μας , ναών, του Αγίου Ελευθερίου και του Αγίου  Νεκταρίου και βοήθησε στην αποπεράτωση πολλών άλλων. Σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, δώρισε όλη την ακίνητη περιουσία του στον Δήμο Ελευθερούπολης. Το ακίνητο του δημαρχείου του Δήμου Παγγαίου, ήταν άλλοτε το πατρικό σπίτι του Φρίξου Παπαχρηστίδη. Και το κοινωνικό του έργο δεν σταματά, αφού  ανήγειρε  δύο οικοτροφεία (ένα αρρένων και ένα θηλέων) στην Ελευθερούπολη, από τα οποία πέρασαν εκατοντάδες παιδιά, της ευρύτερης περιοχής του Παγγαίου.


Έχτισε το Επισκοπείο, ένα κτίριο κόσμημα και σημείο κατατεθέν της πόλης μας, όπου στεγάζεται η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως και ακόμα το Επισκοπείο της Νέας Περάμου, τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και φυσικά  την βιβλιοθήκη, η οποία στην συνέχεια αναβαθμίστηκε σε Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και αποτελεί  μία από τις έξι πρώτες βιβλιοθήκες της χώρας! Να σημειωθεί βέβαια και η ίδρυση  στην Καβάλα  του παλιού νοσομομείου γνωστού ως “Σανατόριο”.


Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα δώρα   του  μεγάλου ευεργέτη, στον τόπο μας και  στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν η ίδρυση του “Παπαχρηστίδειου Μαιευτηρίου”.  Το κτίσμα αρχικά ανήκε στον σύλλογο καπνεργατών Ελευθερούπολης και αποτελούσε  στέγη εκδηλώσεων και συναθροίσεών τους. Στην συνέχεια δωρήθηκε στον Δήμο Ελευθερούπολης κι αυτός με την σειρά του το δώρισε στον Φρ. Παπαχρηστίδη προκειμένου  ο τελευταίος να ανεγείρει το μαιευτήριο, όπως και έγινε το έτος 1954. Παράλληλα, εντός του ίδιου κτιρίου  εγκαταστάθηκε μια  φυματιολογική μονάδα, αφού η ασθένεια αυτή θέριζε στην κυριολεξία, τον πληθυσμό της περιοχής.  Η δημιουργία και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανακοπή της πορείας εξάπλωσης της ασθένειας ενώ παρά το γεγονός ότι το κόστος των φαρμάκων  για την θεραπεία  της ήταν τεράστιο,  στο Παπαχρηστίδειο Μαιευτήριο, αυτά χορηγούνταν δωρεάν, με αποτέλεσμα να σωθούν εκατοντάδες ζωές. Άξιο λόγου  είναι και το γεγονός ότι το ίδρυμα παρείχε δωρεάν νοσηλεία σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος!


Το έτος  1957,  το Παπαχρηστίδειο Μαιευτήριο ,  δωρήθηκε από τον μεγάλο ευεργέτη προς το Ελληνικό Δημόσιο και μετατράπηκε  σε ΝΠΔΔ, με την ονομασία «Παπαχρηστίδειον Μαιευτήριον Ελευθερουπόλεως». Ακολούθως, παραπλεύρως του μαιευτηρίου, χτίστηκε ως επέκταση ένα νέο κτίριο,  στο οποίο  δημιουργήθηκε παιδιατρική κλινική με τμήμα πρόωρων βρεφών στον πάνω όροφο και μικροβιολογικά εργαστήρια στο ισόγειο. Επανδρώθηκε με μηχανήματα, τελευταίας τεχνολογίας, εισαγόμενα   από την Γαλλία και την Αμερική, τα οποία δώρισε ο Φρίξος Παπαχρηστίδης. Να σημειωθεί, ότι  παρόμοιο  τμήμα  πρόωρων, δεν υπήρχε ανάλογο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη. Αυτό το τμήμα έκανε γνωστό το μαιευτήριο στον ιατρικό χώρο, οπως  και το τμήμα ανώδυνου τοκετού, με αποτέλεσμα να έρχονται προς νοσηλεία, περιστατικά από τον Έβρο, την Κομοτηνή, τη Δράμα, τη Ξάνθη, τα χωριά των Σερρών, την Καβάλα και την Θάσο. Παράλληλα λόγω αυτού του τμήματος έρχονταν και καλοί μαιευτήρες για να μετεκπαιδευτούν και να εξελιχθούν περαιτέρω κι έτσι το όνομά του καθιερώθηκε ως ένα  από τα πιο αξιόπιστα, τεχνολογικά εξελιγμένο και με άριστα καταρτισμένο προσωπικό, μαιευτήρια στην Ελλάδα. Σε όλη αυτήν την πορεία ο Φρίξος Παπαχρηστίδης ήταν συνεχώς δίπλα, ηθικά και οικονομικά πρόθυμος να  συνδράμει και να καλύψει όλες τις ανάγκες σε μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό.


Η συμβολή του μαιευτηρίου στην ανάπτυξη της Ελευθερούπολης ως κέντρο της επαρχίας ήταν κι αυτή τεράστια. Πολλοί επισκέπτες που έρχονταν για τους ασθενείς, διανυκτέρευαν  στα ξενοδοχεία της πόλης. Οι αγορές  γίνονταν καθημερινά από καταστήματα της περιοχής όπως και η προμήθεια αυτών που απαιτούνταν  για την  συντήρηση των κτιρίων. Το προσωπικό του ανέρχονταν σε  42 άτομα που διέμεναν στην Ελευθερούπολη με τις οικογένειές τους.


Αυτό το ίδρυμα ,άλλως το στολίδι της πόλης μας , έπαψε την λειτουργία του ως μαιευτήριο το έτος 1984, όταν η τότε διοίκησή του  αποφάσισε την φιλοξενία  σε αυτό του Κέντρου Υγείας του ΕΣΥ. Λυπηρό πραγματικά το τέλος μιας μεγαλειώδους πορείας στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, αφού μηχανήματα και αποθεματικό μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όμως  το κτίριο στέκει ακόμα εκεί για να μας θυμίζει τις παλιές μεγάλες δόξες του και την διαπίστωση ότι περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες!


                                                                              Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ


                                                                            Αποστολία  Δημητρακούδη

Παπαχρηστίδειος Δρόμος

flyer paxr drom FRONT F

“Παπαχρηστίδειος Δρόμος”

Ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου τον Όμιλο Κλασικού Αθλητισμού Καβάλας και τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνουν  την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018  αγώνα δρόμου 5000 μέτρων, στην κατηγορία Ανδρών και Γυναικών και αγώνα δρόμου 1000 μέτρων, στην κατηγορία παιδιών Δημοτικών Σχολείων, με  διαδρομές που περνούν από τους δρόμους και τις  πανέμορφες γειτονιές της Ελευθερούπολης.

Δεν ξεχνάμε, τρέχουμε και αναδεικνύουμε!  Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Αγώνες δρόμου,  προς τιμή και   μνήμη του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης, Φρίξου Παπαχρηστίδη, που το στίγμα του , έχει μείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα των χρόνων και η μορφή του δεσπόζει σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης: στην κεντρική οδό της, στο δημαρχείο, στο αμφιθέατρο, στο Κέντρο Υγείας, στις εκκλησιές μας!  .Η προσφορά του στον τόπο μας  ήταν τεράστια. Με ανυπόκριτη αγάπη για τον άνθρωπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του , σε χρόνια δύσκολα κατάφερε με τις ευεργεσίες του, την διορατικότητά του και το κοινωνικό του έργο, να συμβάλλει  τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης της Ελευθερούπολης. Αυτήν την προσφορά του, τη θεωρούσε υποχρέωση απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, χωρίς να διεκδικεί έστω και ένα ελάχιστο αντάλλαγμα. Είναι ακριβώς αυτή η ανιδιοτελής συμπεριφορά του, που μας κάνει  να τον θεωρούμε  ευπατρίδη. Όλοι μας,  εκφράζουμε για μια ακόμη φορά  την ευγνωμοσύνη μας.  Γιατί, “Ευ λέγειν τον ευ λέγοντα και ευ ποιείν τον ευ ποιούντα” , που σημαίνει ότι, “ πρέπει κανείς να επαινεί αυτούς που τον επαινούν και να ευεργετεί αυτούς που τον ευεργετούν”! Ας είναι  παντοτινή η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!  

                                                                              Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ  

Αποστολία Δημητρακούδη

 

BACK DIADROMES FLY F

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ