efimerida
e-dikaiologitika2
tourismos
erga
Back Βρίσκεστε εδώ: Δήμος Παγγαίου - Επίσημος Διαδικτυακός Τόπος ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου

2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου

ΔΕΛΤΙΟ_ΤΥΠΟΥ_-_2ο_ΣΥΝΕΔΡΙΟ_ΤΟΠΙΚΗΣ_ΙΣΤΟΡΙΑΣ_ΠΑΓΓΑΙΟΥ.doc

AFISA

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

15012018 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-v2

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου,  που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη. Πλήθος κόσμου «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή τη διοργάνωση παρακολουθώντας τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν από το βήμα του Συνεδρίου.

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος» της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, και οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι αργά το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φρ. Παπαχρηστίδης» του Δήμου Παγγαίου, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τα στοιχεία που παρουσιάζονταν.

Το Συνέδριο από τη πρώτη στιγμή φιλοδοξούσε  να  αποτελέσει  σημείο συνάντησης  των  κατοίκων αυτού του τόπου με την ιστορία. Η προσέλευση τόσων εισηγητών, που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, αποδεικνύει ότι το Παγγαίο συνεχίζει να συγκινεί και να παρακινεί. Αποδεικνύει ότι το Παγγαίο είναι σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Παγγαίου και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου για την υλική και ηθική στήριξη της όλης προσπάθειας, στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως για τη συνεχή και χωρίς περιορισμούς υποστήριξή της,  στην Επιστημονική Επιτροπή που με μεράκι και ανιδιοτέλεια ενίσχυσε το όλο εγχείρημα και φυσικά σε όλους όσους εργάστηκαν, συχνά μόνο από αγάπη για τον τόπο μας, για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης και οργανωτικά περίπλοκης συνάντησης όπως ήταν αυτό το συνέδριο.

Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, αλλά και τους χορηγούς επικοινωνίας,  την «ΕΡΤ3», την «ΕΡΤ Καβάλας», τον «102 FM», τον «9.58 FM», το «ALPHA Radio 88,6», τον «Μελωδία 88,3», και την εφημερίδα «Νέα Εγνατία».

Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, με αμείωτο ενδιαφέρον, δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας.

IMG 6213 1 IMG 6246 IMG 6293

IMG 6435 IMG 6557 IMG 6688

Πρόγραμμα 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας

       

    programma 01

  programma 02

 programma 03

programma 04

 

Παρουσίαση βιβλίου Ζήση Α. Βαπορίδη «Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου» στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου

 
 
Lykourgos 02

O δήμος Παγγαίου, η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως και η Κάπα Εκδοτική, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, παρουσιάζουν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του δήμου Παγγαίου «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, το βιβλίο του Ζήση Α. Βαπορίδη «Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δικηγόρος και συγγραφέας Δημήτρης Αποστολίδης, χαιρετισμό θα απευθύνει ο δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Θεόδωρος Λυμπεράκης, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής και Οργανωτικός Γραμματέας του Συνεδρίου Άρης Μεντίζης. Ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του και θα συνομιλήσει με το κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ένα έμμετρο ποίημα για τον Λυκούργο

Ο κρατερός βασιλιάς Λυκούργος, στη μέθη της έπαρσής του, διώκει τον Διόνυσο επισύροντας την εχθροπάθεια των θεών και τελικά συντρίβεται. Ο μύθος, που έχει διασωθεί σε σαράντα και πλέον παραλλαγές, ενέπνευσε εκτός από ποιητές και καλλιτέχνες της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της αγγειογραφίας, της χαρακτικής και της ψηφοθεσίας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Υιοθετώντας την πλέον διαδεδομένη εκδοχή, ο Ζήσης Α. Βαπορίδης συνθέτει ένα έμμετρο ποίημα για τα παθήματα του μυθικού βασιλιά της Ηδωνίδας.

 

Το προφίλ της έκδοσης

Το πόνημα του Ζ.Α. Βαπορίδη υπήρξε αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας στους μύθους της αρχαίας Θράκης και τους Ήδωνες, η οποία περιλάμβανε τη συλλογή σχετικών ονομάτων, θεσμών και εθίμων που αναφέρονται στην Ελληνική Γραμματεία. Στη διάρκεια της έρευνας, ο συγγραφέας γοητεύτηκε από τον βασιλιά που στον κολοφώνα της δύναμής του, αγνοώντας τους κανόνες της ηθικής, αψήφησε τους νόμους των θεών και γι’ αυτό τιμωρήθηκε σκληρά. Πέρα από το ποίημα, η έκδοση περιλαμβάνει εκτενές επίμετρο με πλούσιο σχολιασμό, αλλά και φωτογραφικό υλικό, σχετικά με τον Λυκούργο και τον αρχαίο θρακικό λαό.

 

O συγγραφέας για τον Λυκούργο

Γράφει ο Ζ.Α. Βαπορίδης: «Ο Λυκούργος δεν πολεμά τον Διόνυσο, αλλά υπερασπίζεται το κα­τεστημένο. Στην έπαρση που του δίνει ο πλούτος και η σωματική του ρώμη και στης τρέλας του το παραλήρημα, τον ακούω να επικαλείται τα ήθη της εποχής του, αναζητώντας ελαφρυντικά· να μνημονεύει ανάλογα έργα, άλλων μυθικών προσώπων. Γνωρίζοντας τη θέση του –πως έχει υπερβεί τα όρια– διαπιστώνει και βεβαιώνει πως και σε άλλη ζωή θα παραμείνει ίδιος. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το καλό όνομα, η υστεροφημία, αδυνατώντας να κατανοήσει την ανα­γκαιότητα των αρχών και την απόκτηση ηθικής συνείδησης που δίνει νόημα στην ύπαρξη του ανθρώπου. Νομίζει, πως για όλα την ευθύνη την έχουν Αυτοί που τον οδηγούν, που δίνουν και παίρνουν. Πιστεύει πως εφόσον όλα είναι προσχεδιασμένα, οι προθέσεις χάνουν το νό­ημά τους και οι δράστες δεν ευθύνονται. Μέσα στον πόνο και στην τρέλα του κάποιες στιγμές ταυτίζεται με τον Θεό. Στον σύγχρονο σκεπτικισμό πιστεύω πως οι μεταμορφωτικές δυνάμεις των παραμυθιών είναι το μόνο μέσον που συνεπικουρεί στη μάχη των ρομαντικών ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις της καθημερινότητας».

 

Info

ΖΗΣΗΣ Α. ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ

Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής

Σελ.: 224 τιμή: 15,90 ευρώ

ISBN: 978-618-5191-12-2

Κάπα Εκδοτική

 

Lykourgos 01

Τα banners του Συνεδρίου!

 
banner sinderio-topikis-istorias
 
Τα banners του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου άρχισαν να τοποθετούνται σιγά σιγά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, για ενημέρωση του κοινού. Έπεται και συνέχεια...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ